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TELECOM REGULATORY AUTHORITY OF INDIA

h Dy char Bhawan. Jawahar Lal Nehru Marg,
Meromaagr Sersn (Old Minto Road), New Delhi 1100012;
Fax : 91-11-2321329

F. No. 11-14/2009- B&CS Dated 29t June 2011

To,

The Chief Executive Officer

M/ s Taj Television (India) Pvt Limited
FC-9, Sector-16A, Film City,

NOIDA 201301

uP

Sub: Reference Interconnect Offer (RIO) for Operators of Addressable
Platforms
Sir,

Please refer to TRAI's letter of even number dated 30 May, 2011 and your
responses dated 34, 13th & 14t June 2011.

P2

That the Authority on 21s July, 2010 made the *“Telecommunication
(Broadcasting and Cable) Services (Fourth) (Addressable Systems) Tariff
Order, 2010".

8. Part I of the said Tariff Order deals with “Wholesale Tariff”. Clause 4
provides for the “Manner of offering pay channels by broadcasters to
distributor of TV channel using addressable systems”. It has been clearly
provided therein that Broadcasters shall offer their pay TV channels
mandatorily on a-la-carte basis and in addition optionally in bouquet(s) to the
distributors, at a rate not more than 35% of their corresponding rates in the
non-addressable systems (subject to the substitution to the figure 42% in place of
35%, as per the order dated 18" April, 2011 passed by the Hon'ble Supreme Court).
Thus so far as broadcasters are concerned, they are required to offer channels
only on a-la-carte or in bouquet at the maximum rate of 42%. As a broadcaster,
you have introduced separate tariff for the basic tier and add on packages,
which is not prescribed and cannot be charged, as per the said Tariff Order.
Please note that for the broadcasters, a uniform rate with maximum of 42% is
to be charged, on a-la-carte or in bouquet, as per clause 4 of the Tariff Order
(read with the order dated 18" April, 2011 passed by the Hon’ble Supreme Court).

4, A perusal of RIO and your letter dated 3+ and 13t June 2011 makes it amply
clear that your RIO is not in accordance with the Tariff Order dated 21.07.2010
inasmuch as a broadcaster you are required to offer a-la-carte and bouquet at
uniform rate with maximum of 42% of rates for non-addressable systems,




however you are claiming rates on the add on package - which on the face of
it is in violation of the said Tariff Order. The channel/ bouquet rates offered
by you have been linked to their placement in basic or add on package. In
other words, you have admittedly prescribed different rates in the basic and
add on package.

The legal issues raised in your letter dated 13t June 2011 have been examined
and the response is as follows:-

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

In calling upon the service provider to modify the RIO in terms
of the tariff order, does not amount to adjudicating disputes;

In the tariff order dated 21.07.2010, the Authority has duly
considered the issue regarding “Tariff for Add on Packages”.
After duly considering the views of all concerned, the Authority
has concluded that it is not possible to standardize packaging or
to prescribe separate tariff for the same. So far as broadcasters
are concerned, a uniform maximum limit of 42% of the rates for
non-addressable systems are required to be charged by them,
for a la carte or bouquet. As per the order dated 18.04.2011
passed by the Hon'ble Supreme Court, the Tariff Order is
operating and binding on all concerned (with substitution of the
figure of 42% in place of 35% in the proviso to clause 4(1) and in
proviso (b) to clause 4(2) of the Tariff Order). All concerneds,
including you as a broadcaster, are required to comply with
these provisions.

The contentions raised by you with regard to the arguments
held on 18.04.2011 before the Hon’ble Supreme Court, apart
from being misleading, are misplaced. All the parties concerned,
including the Authority are required to follow the order dated
18.04.2011, as it stands. A broadcaster, as per clause 4, is
required to provide only a-la-carte and bouquet (optionally) and
charge within a maximum limit of 42%.

Clause 13.3 of the interconnect regulation, inter alia, provides
for intervention by the Authority in the event RIO requires
modifications, so as to protect the interests of the service
providers or consumers of the broadcasting and cable TV sector.
It may be noted that the issue of power of the Authority to
intervene requiring modification of the RIO, in terms of clause
13.3 of the interconnect regulation, has not been a subject matter
before the Hon'ble Supreme Court. The exercise of power by the
Authority to seek modification in RIO under clause 13.3 of the
interconnect regulation, is irrespective of any complaint having
been received by the Authority from any service provider.
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W)

(vi)

(vii)

(viii)

The Authority has undertaken and completed the exercise and
accordingly formulated the tariff order dated 21.07.2010.

In so far as the clarification on paragraph 8 of the TRAT's letter

of even number dated 30.5.2011 is concerned, the language of the
paragraph itself is self explanatory. However, it is once again clarified
that if other modifications are required in the RIO of M/s Taj
Television (India) Pvt Limited, the same would be sought separately.

Your response has been suitably considered. You are hereby
granted final opportunity to modify your RIO in accordance
with the provisions of the interconnect regulation so as to
realign the same with the provisions of the tariff order dated
21.7.2010. The said modifications are to be carried in the RIO by
M/s Taj Television (India) Pvt Limited on or before 06.07.2011
and the compliance thereof be reported to the TRAI within the
time frame indicated herein above.

Please further note that in case the necessary modifications are
not carried out, the same would amount to violation of the
provisions of the Tariff Order dated 21.07.2010 and directions of
the Authority. i

(Amit Sharma)
Dy. Advisor (B&CS)

Copy delivered also at Mumbai address:-

Chief Executive Officer

M /s Taj Television (India) Pvt Limited

135, Continental Building, Dr Annie Besant Road,
Worli, Mumbai - 400 018 )
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